KOAH'da, günlük yaşamın ve beslenme düzeninin, nefes darlığının derecesini arttırmayacak ölçüde dengelenmesi çok önemlidir.
Bir KOAH hastası, ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığı korumalıdır. Diyet enerjisinin yaklaşık yarıya yakını yağdan gelmeli, yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi arttırılmalı, nişastalı, unlu ve şekerli yiyeceklerin tüketimi ise karbondioksit üretimini arttırdığı için azaltılmalıdır. Diyet; kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından zengin olmalıdır, çünkü bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alırlar. Yani örnek olarak proteinden zengin gıdalar; süt, yoğurt, ayran, peynir, kuru baklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya), meyve (özellikle kurutulmuş olanlar), her türlü sebze (özellikle koyu yeşil yapraklı olanlar), balık, et, kuruyemiş (özellikle fındık, ceviz, badem), zeytin, zeytin yağı vb. tüketilebilinir. Çayda, kahvede çok şeker kullanılmamalı, hafif tatlılar (meyveli tatlılar, sütlü tatlılar ve kompostolar) tercih edilmeli, hamurlu tatlılar olabildiğince kullanılmamalıdır. Öğünde çorba, pilav-makarna, börek varsa ekmek az tüketilmelidir.
Tansiyon problemi varsa yemekler tuzsuz yapılmalıdır. Hastada ödem gelişmişse, sodyum ve sıvı kısıtlaması yapılmalı ve diyet potasyumu arttırılmalıdır. Yine sigara içenlerde, C vitamini gereksinimleri artmaktadır, ki aslında sigarayı bırakmak tedavinin temel prensibidir.
Bu arada hastada beslenme bozukluğu ve zayıflık varsa kilo alımı desteklenmelidir. İlerlemiş akciğer hastalıklarında görülen kilo kaybına pulmoner kaşeksi denir. Pulmoner kaşeksi KOAH hastalarının ileri dönemlerinde % 20-40 oranlarında görülmektedir ve hastanın yaşam süresini tüm faktörlerden bağımsız olarak etkilemektedir.
Özellikle protein kalori eksikliği şeklinde olan beslenme bozukluğunun birçok sebebi vardır. En sık neden, gıda alımı sonrası, midenin diyaframı yukarı itmesi ve hastanın nefes darlığı sebebiyle yeterli yemek yiyememesidir. Bu nedenle KOAH hastalarında sindirim problemleri, şişkinlik hissi görülebileceğinden ve yemek sırasındaki eforla nefes darlığı artışı gelişebileceğinden, sık sık, az miktarda yemek, gaz yapacak yiyecekleri mümkünse tüketmemek ve iyi çiğneyerek besinleri tüketmek daha uygun olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder