Tere Otu Nedir? Koah Faydası Nedir
Doğada bulunan bazı bitkiler hem insan sağlığı açısından sayısız fayda sunar hem
yemeklerin lezzetini ve besin değerini artırır. Turpgiller/lahanagiller
familyasına ait olan tere otu da bu bitkilerden biridir. Hızlı büyüyen bir
yapıya sahip olan bu yenilebilir bitkinin insan sağlığı üzerindeki olumlu
etkilerini, kullanım alanlarını ve olası yan etkilerini yazımızın devamında
bulabilirsiniz. Bilimsel adı Lepidium sativum olan tere otu; yeşil yapraklı,
sağlıklı ve besleyici bir bitki olarak bilinir. Ana vatanı Güneydoğu Asya ve
Mısır olan bu bitkiye ABD, Hindistan ve Avrupa ülkelerinde de rastlanır.
Ülkemizdeyse genellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde daha sık görülse de
hemen her bölgede yetiştirilmeye uygundur. Tere otunun ayrıca yaban teresi,
bahçe teresi, yer teresi, su teresi ve çayır teresi gibi yaklaşık 90 farklı
çeşidi de bulunur. Biberimsi, acı ve keskin bir tada sahip olan tere otunun en
çok kullanılan kısımları genellikle yaprakları ve kökleridir. Aynı zamanda bu
bitkinin toprak üstünde kalan kısımları da ilaç yapımında kullanılır. Özellikle
bağışıklığı güçlendirme yönüyle öne çıkan tere otu, içeriğindeki fitokimyasallar
sayesinde antioksidan, diüretik, antimikrobiyal ve antidiyabetik etkilere de
sahiptir. Tere otu aynı zamanda vitamin, mineral ve yağ asitleri bakımından da
oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
Tere otunun içerdiği bileşenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
A, C, K ve E vitamini,
Folik asit (B9 vitamini),
Protein,
Kalsiyum,
Demir,
Magnezyum,
Potasyum,
Fosfat,
Diyet lifi,
Karbonhidrat,
Beta-karoten,
Linoleik yağ asidi.
Tere Otunun Faydaları Nelerdir?
Tere otunun en önemli faydası bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesidir. Ancak tere otunun insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bununla sınırlı değildir. Tere otunun kemik sağlığından bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine kadar uzanan diğer faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Metabolizmayı hızlandıran ve tokluk hissi veren tere otu, kilo vermeye yardımcı bir bitkidir.
Özellikle tere tohumları içerdiği omega-6 ve omega-3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığının korunmasına destek olur.
Kan şekerini düşürme özelliği nedeniyle diyabetin tedavisinde etkin bir rol oynar.
Karaciğerin hasara uğramasına neden olan CC14’ün varlığında serbest radikallerin artışının azalmasını sağlar.
Vücudu toksinlere karşı korur.
Akciğerleri temizler. Bu yönüyle özellikle sigara içenlerin tere otu tüketmesi tavsiye edilir.
K vitamini açısından zengin olan tere otu, kemik oluşumunu destekler ve kemik sağlığını iyileştirir.
Kanserin önlenmesine yardımcı olur. Özellikle lösemi kanserinde etkili olan tere otu, kanserli hücre sayısını azaltarak sağlıklı hücre sayısının artmasına zemin hazırlar.
Vücudun iltihap seviyesini düşürür, enfeksiyona bağlı hastalıkların oluşmasının önüne geçer.
Oksidatif strese karşı koruma sağlar.
Tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
Trigliseridi ve kötü kolestrolü azaltabilir.
Tere otu etkili bir balgam sökücüdür. Bu nedenle öksürüğe iyi gelir, astım hastalığının semptomlarını hafifletir.
Tere otunun yüksek life sahip olması hazımsızlığın ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar.
Saç ve cilt sağlığı açısından olumlu etkilere sahiptir.
Afrodizyak etkisi sayesinde cinsel gücü ve isteği artırabilir.
Tüm bunların dışında tere otu kullanımı anne sütü için gereksinim duyulan mineral ve vitaminlerin oluşmasına da zemin hazırlar.
Tere Otu Nasıl Kullanılır?
Tere otu birçok farklı şekilde tüketilebilen bir bitki türüdür. Özellikle salatalarda, çorbalarda ve yemeklerde hem gövdesi hem yaprakları kullanılabilir. Aynı zamanda kurutularak bir tür baharat olarak da tüketilebilir. Tere otunun lezzetinden yararlanmak için yumurta tariflerinde de bu bitkiye yer verilebilir.
Tere otunun suyundan faydalanmak isteyenler de bu bitkiyi çeşitli meyve sularıyla karıştırarak tüketebilir. Bir diğer alternatif olarak da tere otunun tohumları ve yaprakları kaynatılarak çay hazırlanabilir. Ancak tere otu çayının günde en fazla 2 fincan içilmesi tavsiye edilir.
Bu yaygın kullanımlar dışında tere otu şu şekillerde de kullanılabilir:
Sigara içenler akciğerlerini temizlemek için kaynar suya 15 adet tere sapı ekleyerek tere kürü hazırlayabilir. Hazırlanan tere kürü soğumaya bırakılmalı, aç karna ya da yemeklerden yaklaşık olarak 1 saat sonra tüketilmelidir. İsteğe bağlı olarak tere kürüne yarım limon da sıkılabilir.
Cilt yüzeyini iyileştirmek için tere tohumu ezilerek balla karıştırılabilir.
Tere otu tohumu yoğurt ve harnup pekmeziyle karıştırılarak macun kıvamına getirilebilir.
Makarna soslarında tere otuna yer verilebilir.
Tere otunun tadını nahoş veya acı bulan bireyler, bu bitkiyi limon suyu ve zeytinyağıyla tatlandırarak tüketebilirler.
Tere otu tohumu çiğnenerek de tüketilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder